TRB -Zoology 2014 Question Paper with Answers Part-2


26. Which animal helps in the dispersal of seeds?

• A. Pigeon
• B. Snake
• C. Bat
• D. Cat
Answer : C

27. Mango has the chief source of Vitamin

• A. A
• B. B
• C. D
• D. E
Answer: A


28. Turmeric is used in the preparation of

• A. Cosmetics
• B. Fertilizers
• C. Woolen fabrics
• D. Pesticides
Answer : A

29. The first vaccination was performed in

• A. 1728
• B. 1758
• C. 1798
• D. 1822
Answer : C

30. Which one of the following shows nocturnal periodicity?

• A. Frog
• B. Rat
• C. Cockroach
• D. House fly
          Answer : C

31. The binomial name of potato is

• A. Oryza Sativa
• B. Solanum tuberosum
• C. Musa paradisiacal
• D. Mangifera indica
Answer : B

32. Snake venom is used as

• A. Poison
• B. Hormone
• C. Medicine
• D. Fertilizer
Answer : C

 33. Rearing of bees is called

• A. Agriculture
• B. Apiculture
• C. Sericulture
• D. Vermiculture
Answer : B

34. Producers are

• A. Bacteria
• B. Fungi
• C. Plants
• D. Animals
Answer : C

35. Which of the following is a biotic component?

• A. Water
• B. Plants
• C. Temperature
• D. Light
      Answer : B

36. An example for non living biotic component is

• A. Water
• B. Paddy
• C. Grasshopper
• D. Frog
Answer : A

37. Internal fertilization takes place in

• A. Calotus
• B. Rabbits
• C. Fishes
• D. Frogs
• Answer : B


38. An example for carnivore is

• A. Tiger
• B. Coat
• C. Deer
• D. Cow
• Answer : A

39. Columba livia is the scientific name for

• A. Snake
• B. Shark
• C. Rabbit
• D. Pigeons
• Answer : D

40. Pseudopodia is a ------ organ.

• A. Respiratory
• B. Locomotory
• C. Reproductive
• D. Excretory
    Answer : B

41. Which of the following is a protein deficiency disease?

• A. Goitre
• B. Rickets
• C. Kwashiorkor
• D. Pellagra
• Answer : C

42. Malarial fever is caused to man by

• A. Mosquito
• B. Virus
• C. Bacterium
• D. Plasmodium
• Answer : D


43. All green plants are called

• A. Consumers
• B. Producers
• C. Tertiary consumers
• D. Decomposers
• Answer : B

44. The organisms are seen magnified through

• A. Telescope
• B. Microscope
• C. Stethoscope
• D. Photo camera
• Answer : B

45. The escape of haemoglobin from RBC is known as

• A. Anaemia
• B. Themolysis
• C. Clotting
• D. Haemorrhage
  Answer : B

46. The outer region of the brain is called

A. Piameter
B. Durameter
C. Pericardium
D. Arachnoid membrane
 Answer : A

47. An example for care dwelling animals is

A. Toad
B. Shark
C. Dragon fly
D. Proteus
Answer : D

48. Cockroach is

A. Carnivorous
B. Herbivorous
C. Omnivorous
D. Predators
Answer : C

49. Fibrous root system is seen in this plant

A. Carrot
B. Beetroot
C. Monocots
D. Avicennia
Answer : C

50. ----- pairs of spinal nerves are present in the human body?

A. 28
B. 31
C. 35
D. 42

     Answer : B

0 comments:

Post a Comment

 

Copyright © 2015 Somperi Consulting™ is a registered trademark.

Designed by Templateism | Somperi.Com. Hosted on Blogger Platform.